Några har undrat hur Viktors matvanor ser ut och några (andra) vad Erik och jag äter sedan vi kom till Kenya. I fallet Viktor är svaret lätt. Han sätter, till vår stora glädje, i sig allt vi ger honom men bara på två villkor; det ska vara mixat och han vill bli matad. Bitar större än en grön ärta kommer omgående ut igen och att själv hålla i en sked med mat eller för den delen att äta med händerna skulle än så länge inte komma på fråga - man kan ju bli kladdig. Viktor gillar inte kladd! Mycket mat ska det vara också! Vi börjar med en stor portion och får många gånger akut fixa påfyllning.
Till frukost blir det oftast två Weetabix (nästan osötade flingor i kakformat som löses upp i kontakt med vätska) och några deciliter ljummen mjölkersättning (rutin från barnhemmet). Till mellis ett par timmar senare intas en rejäl portion majsgröt, havregrynsgröt eller banangröt. Lunch och kvällsmat kan bestå av lite vad som helst. Vi försöker köra på något som liknar tallriksmodellen och mixar ihop t.ex. potatis, ris eller spagetti med t.ex. skinka, korv, ägg, kyckling, köttfärs eller bönor och med grönsaker t.ex. avokado, broccoli, blomkål, morot, majs, ärtor eller spenat till en salig - för en vuxen inte så värst aptitretande - röra. Mellanmålet på eftermiddagen blir oftast baserat på frukt där banan är den största favoriten. Mosad banan med melon, mango, yoghurt eller fruktpuré på burk slinker ned med lätthet. Några andra barnmatsburkar verkar inte finnas att köpa.
Till alla målen och ganska ofta däremellan intar Viktor relativt stora mängder vatten och i det fallet kan han, med hjälp av en superbra liten pipmugg, tänka sig att själv fylla på och också att svalka sig själv genom att vända upp och ned på muggen och skvätta. Vatten är inte lika med kladd, tänker Viktor!
En gång har Viktor fått testa juice, mangojuice. Det verkade vara det största kalaset han någonsin hade varit på. Ögonen lyste och han såg salig ut en bra stund efter att det stora glaset hade tagit slut. Mystiskt nog ville han inte ha påfyllning just den gången...
Själva äter Erik och jag mer eller mindre som hemma i Sverige men större andel frukt, grönsaker, fisk och skaldjur eftersom utbudet är så brett och prisvärt. Bröd finns att köpa men variationen är inte så stor och fibrerna inte så vanligt förekommande. Hittills har det blivit många rostmackor men vi har skaffat oss ingredienser för att göra som grannarna - baka eget. Vi återkommer en annan dag om hur det går hemma hos bagarna B.