Igår publicerade Statistiska centralbyrån rapporten 70-talist och adopterad - så har det gått. Över 11 000 personer födda utomlands under samma årtionde som vi och uppvuxna i vårt land med svenskfödda adoptivföräldrar har ställts emot en jämförbar grupp sjuttiotalister födda i Sverige. Resultatet? De från utlandet adopterade är i genomsnitt inte lika högt utbildade, de har lägre lön och de har hittills fått färre barn än de svenskfödda.
Rapporten innefattar få förklaringar till skillnaderna. Dessa tål att tänkas på även om lycka varken kan mätas i utbildning, inkomst eller antal barn. Kanske är det inte adoptionen i sig som är den röda tråden utan den generellt brantare uppförsbacke som kan följa av att adopterade alltid har upplevt minst en allvarlig separation och kanske har obehagliga minnen med sig i bagaget till sin svenska familj.
Vi vill tro att utgångsläget för de adopterade är bättre idag än för fyrtio år sedan. Vi hoppas att blivande adoptivföräldrar år 2014, i och med exempelvis obligatorisk föräldrautbildning, är mer förberedda på vilka utmaningar en adoption kan innebära och att samhället numera är starkare rustat för att stödja barn som kommer till Sverige via adoption. Vårt barn måste få samma förutsättningar att ta sig fram i livet som sina jämnåriga svenskfödda klasskompisar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar